حذف آب از روغن صنعتی | جداسازی آب از روغن صنعتی

شرایط مختلف نگه داری روغن، میزان رطوبت هوای محل استفاده و یا کارکرد روغن در دستگاه هایی که با آب در تماس هستند می تواند سطح آلودگی روغن به آب را افزایش دهد. وجود آب در روغن می تواند صدمات زیادی به سیستم ها و همچنین روغن مورد استفاده وارد کند.

تعمیر و نگه داری بزرگترین هزینه قابل کنترل در یک صنعت و یا کارخانه تولیدی می باشد
استفاده از روشهای پیشگیرانه در زمینه خرابی ماشین آلات هر ساله هزینه های قابل توجهی را برای صنایع کاهش خواهد داد

آب به صورت کلی بخش بزرگی از خرابی سیستمهای مکانیکی را به خود اختصاص میدهد. در برخی از سیستمها مثل کارخانجات کاغذسازی وجود اب در پروسه تولید امکان آلودگی روغن به آب را تا حد زیادی بالا می برد. وجود مشکل در سیستمهای ذخیره سازی روغن و یا ورود هوای مرطوب به پروسه ذخیره سازی و یا گردش روغن نیز از دیگر عوامل آلوده شدن روغن با آب می باشد.
آب به علت ویسکوزیته کمتر و همچنین ظرفیت بارگذاری پایین تر نسبت به روغن روانکاری روغن را کاهش داده و همچنین با قرار گرفتن در معرض دما و فشار بالا انفجارهای مولکولی آب باعث ایجاد ریز حفره هایی در سطح فلز می گردد. همچنین در زمان وقوع انفجارهای مولکولی امکان فرار روغن در سطح بسیار کوچکی فراهم شده و باعث سایش فلز با فلز می گردد. 
ادامه پیدا کردن این فرایند و عدم توجه به میزان آب موجود در روغن مورد استفاده در طولانی مدت امکان خرابی های بزرگ را در ماشین آلات بسیار زیاد می کند. 
همچنین وجود آب بعنوان یک کاتالیزور برای تخریب روغن عمل می کند و تمایل روغن به اکسید شدن و ایجاد لاک و لجن در روغن را افزایش میدهد.

مشکلات وجود آب در روغن صنعتی

قبل از هر چیز باید بدانیم آب به چه صورت در روغن یافت می شود. به صورت کلی 3 نوع آب در روغن وجود دارد

1- آب محلول در روغن
2- آب امولسیون شده در روغن
3- آب آزاد موجود در روغن
​​​​​​​

باید توجه داشت در دو مورد اول تشخیص چشمی آب در روغن امکان پذیر نیست و باید از طریق آزمایش روغن میزان آب موجود در آن را تشخیص داد.

در حالت اول مولکولهای آب یک به یک در سراسر روغن پراکنده شده اند و مانند رطوبت موجود در هوا قابل مشاهده نیستند.
در حالت دوم گلبولهای میکروسکپی آب در روغن پراکنده و در حالت تعلیق در روغن می باشند. این حالت شبیه وجود مه در هوا بوده و شاید بتوان با چشم وجود رطوبت را تشخیص داد.
در حالت سوم آب به راحتی در کف مخزن یا محل نگه داری روغن ته نشین شده و کاملا قابل تشخیص می باشد.

ترک سطح روغن با انفجار آب

​میزان مجاز و انواع آب موجود در روغن

سطح اشباع روغن از آب

حالت آب در روغن با توجه به نوع روغن پایه، مواد افزودنی روغن (addetive)، فشار و دما تغییر می کند. وقتی نوع آب در روغن به صورت آب آزاد تغییر شکل می دهد به این معناست که به نقطه اشباع روغن رسیده ایم. (100% RH)
روغن هیدرولیک با پایه معدنی دارای نقطه اشباع 150ppm آب در دمای 20 درجه می باشد. این روغن در دمای 60 درجه می تواند تا 500ppm آب را در خود حل کند. 
روغن های خودرو (SAE) معمولا بالاترین نقطه اشباع را به خود اختصاص میدهند و تا چند هزار ppm امکان محلول نمودن آب در خود را دارند و به ندرت در این نوع روغن ها آب آزاد یافت می شود. 

نمودار اشباع روغن
با ما تماس بگیرید

جهت سفارش و دریافت مشاوره در خصوص جداسازی آب از روغن 

​​انواع آزمایش و نحوه اندازه گیری میزان رطوبت روغن

1- تست کراکل

این تست فقط برای تشخیص وجود رطوبت و آب در روغن مورد استفاده قرار میگیرد. و میزان رطوبت و یا آب موجود در روغن را نشان نمیدهد. 
در این روش 1 قطره از روغن را بر روی صفحه ای با دمای 160 درجه سانتی گراد میچکانند. درصورت تبخیر رطوبت موجود در روغن ترک های قابل مشاهده ای بر روی روغن به وجود می آید که نشان دهنده وجود رطوبت در روغن می باشد. 
لازم به ذکر است این روش برای تشخیص آب کمتر از 1000ppm قابل استفاده نیست. و در صورت تشخیص وجود رطوبت برای تعیین میزان اب موجود باید از روشهای دقیق تری استفاده نمود. 


2- تتراسیون کارل فیشر

این روش برای تشخیص و اندازه گیری رطوبت کمتر از 10ppm در روغن قابل استفاده است و جزو روشهای دقیق تعیین میزان آب موجود در روغن می باشد.
این روش بر اساس واکنش ید با آب در یک ظرف مخصوص اندازه گیری می شود. ید به صورت الکترولین در آند با آب موجود در روغن واکنش نشان داده و تا زمان اتمام رطوبت این واکنش ادامه خواهد داشت. و ید اضافی باقی مانده پایان عملیات تتراسیون را نشان میدهد. 

محدودیت و مشکلات روش تتراسیون کارل فیشر

این روش جهت سنجش رطوبت روغن هایی با میزان بالای افزودنی ها توصیه نمیشود. زیرا ممکن است این افزودنی ها با ید واکنش اضافی داشته باشند و دقت آزمایش را زیر سوال ببرند.


3- تتراسیون کارل فیشر غیر مستقیم

روش KF غیر مستقیم با عبور جریان گرم از کوره روغن و انتقال رطوبت تبخیر شده به محفظه کارل فیشر عمل می کند در این روش فقط رطوبت موجود در روغن به محفظه آزمایش رسیده و برای انواع روغن ها مناسب می باشد. 

تجهیزات آزمایش کارل فیشر

​​انواع روشهای حذف آب از روغن

​حذف آب از روغن یا تصفیه آب از روغن از روشهای گوناگونی انجام می پذیرد. که در اینجا به متداولترن روش ها اشاره می کنیم.
​​​​​​​

1 استفاده از فیلترهای کوالسر (حذف کننده آب)
2- استفاده از دستگاه های سانتریفیوژ حذف آب
​​​​​​​3- استفاده از سیستمهای جداسازی آب تحت خلا VDOPS

1- ​فیلترهای کوالسر جهت جداسازی آب از روغن

به صورت کلی فیلتر های کوالسر می تواند به تنهایی و یا به صورت بخشی از فرایند فیلتراسیون آب ار زوغن مورد استفاده قرار گیرد.
فیلترهای کوالسر از چندین دیواره بافل یا صفحه تشکیل شده است. آب موجود در روغن با عبور از این فیلتر ها در پره های تعبیه شده در فیلتر با توجه به وزن و چگالی متفاوت به دام انداخته شده و از روغن جدا می شود و در تانک تعبیه شده ذخیره می گردد.

مزایا و معایب استفاده از فیلترهای کوالسر:

استفاده از این روش خلوص بسیار بالایی از جداسازی آب و روغن را تضمین می کند و به صورت کلی انرژی کمتری مصرف می کند. اما روش پرهزینه ای بوده و برای مقادیر زیاد آب در روغن مناسب نیست. همچنین جهت تصفیه مقادیر زیاد روغن نیز به علت کندی فرایند جداسازی و هزینه بر بودن تعویض فیلتر ها مناسب نمی باشد. 

نحوه عملکرد فیلترهای کوالسر

2- روش سانترفیوژ جهت جداسازی آب از روغن

در این روش با استفاده از موتورهای سانترفیوژ با دور بالا آب موجود در روغن را جدا می کنند.

مزایا و معایب استفاده از روش سانترفیوژ

بزرگترین مزیت این روش سرعت بالای جداسازی آب می باشد و تجهیزات مربوط به این روش فضای کمتری اشغال می کنند 
اما بزرگترین مشکل این روش جداسازی تنها آب آزاد موجود در روغن می باشد و امکان جداسازی آب محلول در روغن و یا آب امولسیون موجود در روغن با این روش وجود ندارد. 
همچنین تجهیزات مورد استفاده در این روش از قیمت بالایی برخوردار می باشند. 
وجود این مشکلات استفاده از این روش را جز در موارد خاص بسیار کمرنگ کرده است. 

جداسازی آب از روغن با روش سانتریفیوژ

در این روش با استفاده از پمپ خلا یا وکیوم قوی و ایجاد محیط با فشار کم و همچنین گرم کردن روغن می توان آب موجود در روغن را تبخیر و جدا کرد.

مزایا و معایب استفاده از روش آبگیری تحت خلا (وکیوم)

با توجه به وجود هیتر در مسیر حرکت روغن و وجود محیط تحت خلا، این روش قابلیت استفاده در طیف گسترده تری از ویسکوزیتی های متفاوت روغن را دارا می باشد. 
همچنین این تکنولوژی امکان حذف آب به صورت محلول و یا امولسیون و یا آب آزاد موجود در روغن را داشته و امکان کم کردن آب در روغن تا کمتر از 100ppm را محیا می کند. 
وجود فیلترهای حذف ذرات و یا استفاده از این دستگاه ها به صورت مجرا می تواند فرایند تصفیه روغن را سرعت بخشیده و روغن مورد استفاده را کاملا تصفیه نماید. 
سرعت بالای حذف آب و ذرات از روغن در این نوع دستگاه ها نیز از دیگر مزیت های موجود در این نوع روش است.

3- روش جداسازی آب از روغن تحت خلا (وکیوم)

حذف آب از روغن با روش خلا (وکیوم)

آشنایی با روش حذف آب از روغن به روش وکیوم

​جدول افزایش طول عمر کارکرد ماشین با حذف آب از روغن

جدول افزایش طول عمر دستگاه با حذف آب از روغن

​​توضیحات شکل : 
با کم کردن میزان رطوبت روغن از 2500ppm به 156ppm ضریب طول عمر دستگاه 5 برابر خواهد شد

مراحل حذف آب از روغن صنعتی

حذف آب از روغن همانطور که اشاره شد جهت دستیابی به بهترین شرایط کارکرد ماشین آلات و همچنین استفاده حداکثری از توان روغن برای کارکرد، از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. 
انتخاب نوع روش و استفاده از دستگاه مناسب جهت حذف آب از روغن با توجه به شرایط محیطی، نوع روغن، میزان آلودگی روغن به آب، نوع آب موجود در روغن و همچنین نتایج آزمایشگاهی روغن و یا بررسی میزان یا نوع آلودگی ثانویه روغن قابل انتخاب است. 
پیشنهاد بهترین روش برای دستیابی به حداکثر نتیجه مورد انتظار نیازمند دانش فنی و در اختیار داشتن طیف گسترده ای از دستگاه ها و روش ها برای انجام پروژه ها می باشد.
شرکت پارس اسیا مارون با توجه به سابقه بالای انجام پروژه های فوق و آشنایی با طیف وسیع صنایع و انواع روغن های مورد استفاده مشاوری قابل اعتماد برای انجام پروژه ها و یا مشاوره در خصوص انتخاب روش و دستگاه مورد نیاز برای انجام پروژه های شما می باشد.
بعد از انتخاب روش فیلتراسیون آب از روغن با توجه به شرایط پروژه امکان ارائه خدمات تصفیه روغن در محل پروژه و یا کارگاه شرکت بررسی و بعد از توافق پروژه تا رسیدن به سطح کافی و مورد نیاز سیستم از تمیزی روغن ادامه می یابد.

اجزای دستگاه وکیوم حذف آب از روغن
با ما تماس بگیرید

جهت سفارش و دریافت مشاوره در خصوص جداسازی آب از روغن 

شرکت پارس آسیا مارون مجری پروژه های جداسازی آب از روغن

شرکت پارس آسیا مارون با تجربه بیش از 30 سال در حوزه روغن های صنعتی، فیلتراسیون و انجام پروژه های فلاشینگ و اسیدشویی و هیدروتست مجری قابل اعتماد پروژه ها جهت انجام پروژه ها می باشد.

از عاملی که خدمات این شرکت را متمایز می نماید می توان به موارد زیر اشاره نمود:


  • بیش از 30 سال تجربه
  • استفاده از دانش فنی به روز در حوزه تخصصی
  • همکاری با پرسنل آموزش دیده و متخصص 
  • انجام بیش از 500 پروژه موفق و کسب رضایت کارفرما
  • مجهز به انواع تکنولوژی های جداسازی آب از روغن
  • ​​​​​​​امکان انجام همزمان تصفیه بخش های مختلف با توجه به توان عملیاتی بالا

پرسش‌های متداول